Polski Klub Ekologiczny Koło Miejskie w Gliwicach serdecznie zaprasza na debatę pt. Wpływ ferm przemysłowych na nasze życie, na której omówimy różne aspekty wpływu ferm na klimat, społeczeństwo i środowisko. Postawimy pytanie, dlaczego koszty degradacji środowiska, a zwłaszcza emisje gazów cieplarnianych i związków odorotwórczych, zanieczyszczenie gleby i wód powierzchniowych, zagrożenie epidemiologiczne i utrata bioróżnorodności, oraz wiele innych, dotykają każdego człowieka, i jak temu zapobiec? Czy dalej musimy się przyglądać wyjątkowo okrutnym i nieetycznym traktowaniu zwierząt hodowanych na fermach przemysłowych? Porozmawiamy także o alternatywach dla obecnego trendu produkcji.
𝐏𝐫𝐨𝐠𝐫𝐚𝐦 𝐝𝐞𝐛𝐚𝐭𝐲:
13.30 – Rozpoczęcie debaty
13.35 – 13.50 – Wpływ ferm przemysłowych na klimat – dr hab. inż. Zbigniew Karaczun, prof. SGGW,
Polski Klub Ekologiczny
13.50-14.05 – Wpływ ferm przemysłowych na społeczeństwo – Marta Moraczewska-Szenfeld,
Fundacja Dobre Sąsiedztwo
14.05-14.20 – Wpływ ferm przemysłowych na środowisko – dr Jerzy Kupiec, Katedra Ekologii i
Ochrony Środowiska, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
14.20-14.35 – Alternatywy dla ferm przemysłowych – dr Tomasz Figarski, Stowarzyszenie
Przyrodników Ostoja
14.35-14.55 – Dyskusja
14.55-15.00 – Podsumowanie i zakończenie
Aktualne dane wskazują na to, że Polska zajmuje pierwsze miejsce w produkcji mięsa drobiowego oraz odpowiednio czwarte i siódme miejsce pod względem produkcji wieprzowiny i wołowiny w Unii Europejskiej. Przychody uzyskane ze sprzedaży zagranicznej mięsa przetworów mięsnych i żywca były o 6% wyższe r/r i wyniosły 5,7 mld euro*, ale czy faktycznie jest to zysk dla Polaków? O tym, jakie są konsekwencje ferm przemysłowych na nasze życie i środowisko, oraz czy te wartości świadczą o rozwoju polskiego rolnictwa porozmawiamy wspólnie z ekspertami.
Lokalni rolnicy, pielęgnujący polskie tradycje, nie są w stanie konkurować z wielkimi fermami przemysłowymi, najczęściej o zagranicznym kapitale. Według danych z ostatniego spisu rolnego, w ciągu 10 lat (2010-2020), zlikwidowano w sumie 340 tys. małych i średnich gospodarstw hodowlanych, a to właśnie one odgrywają kluczową rolę w celu zapewnienia bezpieczeństwa żywności. Natomiast w tym samym czasie ilość ferm przemysłowych w Polsce wzrosła dwukrotnie od 556 do 1169. Wyraźnie widać, że Polska wpisuje się w szkodliwe światowe trendy uprzemysłowienia produkcji zwierzęcej, globalizacji oraz liberalizacji handlu mięsem. Ponadto konsekwencje ekologiczne funkcjonowania ferm przemysłowych dotykają każdego obywatela.